Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jellemzők

2009.12.12
 

 

Beagle kiskutya (bigli)

A kopók fajtacsoportjába tartozó kicsi kutya tiszteletreméltó vadász múlttal büszkélkedhet. Angliából származik, ahol nagy falkákban használták kisebb vadak felhajtására. Már az 1400-as évekből is találtak rá utalásokat. Bár napjainkban leginkább csak családtagnak tartjuk, de állóképessége, kiváló szaglása és jó tájékozódó képessége utal e dicső származásra.

 

Beagle a gyermekbarát

Mivel a Beagle-t sokáig falkában való vadászatra tartották, ezért szükség volt arra, hogy jól kijöjjön négylábú pajtásaival. Ez az oka annak, hogy tudatos tenyésztéssel a beagle kutyát békés, erős idegzetű és agressziótól teljesen mentes kutyussá alakították. Ebből adódik, hogy kedves és szolíd társa lehet mind a gyerekeknek, mind más háziállatoknak. Attól sem kell tartanunk, hogy a parkban más kutyák nyakának ugrik. Bár őrző-védő feladatokra e tulajdonsága miatt teljesen alkalmatlan, jelzőkutyaként még jó szolgálatot tehet.

A Beagle gondozása

A beagle erős, masszív felépítésű, egyáltalán nem kényes kutyus. Szerencsére meglehetősen egészséges fajta. Szőre rövid, tömött, ezért nem igényel túlzott odafigyelést.

Beagle a kóborló

A beagle bár nagy mozgásigényű kutya, de bátran tarthatjuk lakásban is, ha elég időt tudunk neki biztosítani a szabadban való eszeveszett rohangászásra. Vigyázzunk a sétáltatásnál, mert kiskutyánk meglehetősen hajlamos a csatangolásra. Az igazsághoz tartozik, hogy a beagle sokszor tud komisz lenni, egy igazi kis rosszaság, de következetes neveléssel elejét vehetjük az ebből adódó nehézségeknek.

BeagleBeagle a falánk

Sajnos nagyon sok kutyánál okoz gondot a túlsúly. Ez fokozottan igaz a feneketlen étvággyal rendelkező beagle kutyusokra. A táplálék megfelelő porciózásával és megfelelő mozgás biztosításával megelőzhetjük, hogy szeretetreméltó kis kutyusunkból négylábú szafaládé váljon.